Som med almindelige cykler er elcykler også noget der kommer i mange forskellige variationer. Dvs der er mange forskellige slags, farver, udtryk og stilarter. Så der bør være en for enhver. For at gøre det lidt nørdet kigger vi lige på hvad en elcykel egentlig er og hvordan det nu lige er sådan en fungere:
En elcykel fungerer således, at den drivkraft der giver fremdrift skabes af en elektromotor på enten for- eller baghjulet. Denne motor bliver aktiveret ved en sensor, som opfatter når du har brug for hjælp til pedalerne og derved blive der sendt energi ud i pedalerne. Så på trods af nogle måske ville ønske anderledes, skal pedalerne altså stadig trædes rundt, for at elmotoren virker, og sender sin kraft ud i cyklen og giver det boost man så mærker.
Elcykler består, ud over motoren, også af et batteri, som er selve kernen i en elcyklens opbygning. Det er batteriet, der oplagrer den energi, som benyttes til at hjælpe dig med at gør selve fremdriften nemmere. Selve batteriet fremstilles for det meste i litium, og dette bør give en samlet distance pr. opladning på mellem 45-55 kilometer. Dette svare ca til en daglig tur på 5-6 kilometer hver vej, og dette betyder, at man kun skal oplade sit batteri én gang om ugen. Dette er en af grundende til at en elcykel er nem at have med at gøre, og et godt alternativ til bil eller offentlig transport. En elcykels levetid regnes for den tid, hvor selve motoren og dens batteri kan holde. Dette er desværre ikke noget der holder for evigt. For det meste er levetiden på disse mellem 7-10 år, hvilket dog må siges at danne grundlag for en masse miljøvenlige kilometer. Så som cykelist kan du glæde dig over at det er et miljørigtigt valg af transportmiddel.
Til sidst skal der nævnes at elcyklerne også har et specielt elsystem. Dette elsystems eneste funktion er at forbinde cyklens motor med det påsatte batteri. Dette gøres primært via et sæt af ledninger, der forbinder disse to komponenter, altså motoren og batteriet. Man kunne i den forbindelse have en bekymring om, at batteriet ikke er robust og skal repareres konstant. Dette er dog ikke tilfældet, da stort set alle nyere modeller er bygget af kvalitetsmateriale, som sjældent går i stykker, og dermed kan garantere dig mange års let og elegant kørsel på ude på de danske veje og cykelstier.
Så på den måde kan man sige at elcykler ikke bare er en cykel. Det er et stykke ingeniørkunst som er skabt for at give dig et stærkt grønt alternativ til bil og offentlig transport. Så det er bare med at finde en butik der søger elcykler og finde ud af hvilken slags der passer lige præcis dit temperament. Der er mange forhandlere af elcykler i Danmark. Alt fra specialbutikker over supermarkeder og almindelige cykelhandlere. Der er også mange steder på nettet hvor disse cykler forhandles. Det er vigtigt at sætte sig lidt ind i hvilket behov og kvalitet man går efter, så man sikre sig at få en ordentlig elcykel.