Verdensmesterskabet i landevejscykling bliver afviklet en gang om året, og er blevet det siden den spæde start i 1921 i København. Dengang var det kun for amatører, men i 1927 blev det udvidet med et mesterskab for professionelle.

Til det første løb for professionelle, som blev afviklet i Tyskland, vandt italieneren Alfredo Bindo, som var en af de største stjerner i 20’erne og 30’erne. Han vandt sidenhen yderligere to verdensmesterskaber, hvilket gør ham til medindehaver af rekorden for flest VM-titler nogensinde. I 1958 blev det muligt for kvinder også at deltage i verdensmesterskaberne.

I 1995 afskaffede man amatørbegrebet og slog de to løb sammen under navnet Elite. Man oprettede desuden et mesterskab for U23-ryttere samt indførte VM i enkeltstart for begge grupper.

Danskernes VM-succes

Der er igennem tiden flere danskere, der har markeret sig ved verdensmesterskaberne – dog primært i amatørløbene. Henry Hansen sejrede ved VM i 1931 på hjemmebane i København efter at have vundet to OL-medaljer i Amsterdam tre år forinden.

I 1969 gjorde Leif Mortensen sig bemærket ved at vinde amatørløbet i Zolder i Belgien, og da han året efter stillede op til de professionelles løb, kom han derfra med en velfortjent sølvmedalje.

Allerede året efter, i 1970, vandt endnu en dansker amatør-VM, nemlig Jørgen Schmidt, men derefter var der en lang sejrstørke på 24 år, før Alex Pedersen i 1994 vandt. Han blev dermed den fjerde (og sidste) danske amatørverdensmester.

I de professionelles løb var der, foruden Leif Mortensens 2. plads, ikke mange podiepladser til danskerne. I 1978 kom danske Jørgen Marcussen fra mesterskabet med en bronzemedalje, og efterfølgende i 1997, to år efter at ’Elite’ havde erstattet de to verdensmesterskaber, fik Bo Hamburger en sølvmedalje.

Derefter gik der endnu et årti, før Matti Breschel fik trådt sig til en bronzemedalje ved løbet i 2008.  To år efter var den lige ved at være der, men Breschel blev slået på målstregen i Melbourne af Thor Hushovd, og måtte derfor nøjes med en sølvmedalje.

Kvinder til VM

Kvindecykling er, som bekendt, ikke særlig udbredt, og der er ikke mange danske navne at finde, hvis man kigger på resultaterne fra de tidligere verdensmesterskaber. Dog skete der noget i 2016, da danske Amalie Didriksen løb med sejren ved VM i Qatar, og året efter fik en bronzemedalje ved mesterskabet i Bergen. Det giver øget opmærksomhed på dansk kvindecykling og forhåbninger for de danske kvindelige cykelryttere.

Write A Comment