De fleste, der godt kan lide at cykle, har på et eller andet tidspunkt prøvet at sidde på en spinning cykel i en god times tid, og efterfølgende være fuldstændig gennemblødt af sved. Det er en god fornemmelse at forlade salen med sveden dryppende af sig, for så ved man, at man har forbrændt en masse kalorier.

Men hvor meget forbrænder man egentlig, når man cykler? Og hvad kan man gøre, for at øge forbrændingen på en cykeltur?

Kalorieforbrændingen pr. kilometer vs. pr. minut

Man kan udregne kalorieforbrændingen ved cykling på flere måder – eksempelvis kalorier pr. kilometer eller kalorier pr. minut. Hvis man vil have den mest præcise beregning af disse to, bør man udregne kalorier pr. kilometer, da den tidsmæssige beregning ikke tager højde for intensitet.

Det er dog umuligt at udregne det helt eksakte tal, da der er mange forskellige faktorer, der spiller ind på forbrændingen, men der findes et par tommelfingerregler til udregningen.

Kalorier pr. kilometer

En af disse tommelfingerregler siger, at kalorieforbruget ved cykling er 0,33 x din vægt i kg x antallet af kørte kilometer. Vejer du 90 kg. og kører 60 km., vil regnestykket altså være 0,33 x 90 x 60 = 1782 kalorier.

Andre eksperter hævder dog, at tallet er 0,5 i stedet for 0,33, og et helt tredje studie regner med et tal på mellem 0,4 og 0,47, hvorfor det altså kan være svært at blive rigtigt klog på, og derfor kun skal tages med et gran salt.

Pr. minut

Det giver, som tidligere nævnt, ikke meget mening at udregne pr. minut, da dette hurtigt kan give væsentlige udslag i forbrændingen alt efter hvilken hastighed man kører med.

Et eksempel kunne være, at du kører i en time, og du tilbagelægger 25 km. Med udregningen fra før, vil det give en forbrænding på 742,5 kalorier. Hvis du så sætter farten op til 30 km/t, vil du i stedet forbrænde 891 kalorier. Der er altså godt 150 kalorier til forskel på en times træning, hvorfor tiden i sig selv ikke er en brugbar faktor.

Øg forbrændingen under cykling

Ovenstående beregninger viser, at hvis man vil øge forbrændingen under cykling, skal man øge intensiteten under træningen. En anden, og mere langsigtet metode til øget forbrænding, er styrketræning. Når man styrketræner øges muskelmassen, og store muskler forbrænder mere end små – også efter træningen er afsluttet, i modsætning til konditionstræning.