Hvad enten du er en garvet cykelrytter, som trænger til ny inspiration, eller du er helt ny i sadlen, kan det være gavnligt at følge et træningsprogram. De fleste vil miste motivationen, hvis der ikke sker en udvikling i deres træning, og er man ny i cykelsporten, kan det være svært at overskue, hvad man skal gøre for at blive god til at cykle.

Nedenfor følger et par tips til, hvordan du kan opbygge din træning på landevejene, så du opnår en god grundform og rutine.

Gode råd til at komme i gang

Noget af det vigtigste, når man starter med at træne, er at træningen opbygges langsomt. Hvis man lægger for hårdt ud, vil risikoen for at få skader være meget stor, da kroppen ikke er forberedt på den hårde belastning. Det samme gælder, selvom man er vant til at dyrke en anden sport som eksempelvis løb, da kroppen belastes forskelligt i forskellige sportsgrene.

For at sikre en blid start, kan det anbefales at følge et træningsprogram beregnet til begyndere. Der findes utallige programmer på internettet, og hvis du gerne vil have et skræddersyet til dig, kan det også lade sig gøre flere steder for et mindre beløb. En tommelfingerregel til opbygningen af et træningsprogram er, at du kun må øge enten intensitet eller træningsmængde med max 10 % om ugen for at undgå overbelastning. Desuden skal der være progression i træningen, så kroppen hele tiden udfordres.

Strukturer din træning

For at få det rette udbytte bør du træne mindst tre gange ugentligt. Når du begynder med cykeltræning, er det vigtigt, at du får inkorporeret det i din dagligdag, så du overholder dine træningspas. Til det formål kan det være en god idé at printe dit træningsprogram ud og hænge det et sted, hvor du ikke kan overse det (fx på køleskabet), og så strege træningen over når du har udført den.

For at følge med i din udvikling og dine fremskridt, kan du desuden med fordel føre træningsdagbog, hvori du eksempelvis angiver antal km, tid og puls, hvis du har pulsmåler. Du kan også bruge Borg-skalaen til at angive, hvor hård træningen var.

Hold fast i træningen

Selvom du vælger at følge et træningsprogram, skal du huske, at det blot skal ses som inspiration. Du kan godt flytte lidt rundt på dagene eller nedsætte træningstiden indimellem, hvis det gør det muligt at overholde den ugentlige træning. Husk blot tid til restitution mellem dine træningspas.

Write A Comment