Får du ondt i knæet efter cykling? Der kan være mange årsager til smerterne, og det er vigtigt at tage dem alvorligt for at undgå vedvarende skader. Nedenfor følger nogle bud på, hvad smerterne kan skyldes, og hvordan du kommer dem til livs. Det skal dog understreges, at vedvarende smerter altid bør undersøges af en ekspert.
Cyklen er ikke korrekt indstillet
Ligesom vi køber kontorstole, der er ergonomisk korrekte og passer til vores krop, er det også vigtigt, at din cykel passer til lige netop din krop. Mange timer ugentligt på en forkert indstillet cykel vil unægtelig give smerter – enten på kort eller på lang sigt. Noget af det der, ved forkert indstilling, kan give knæsmerter er saddelhøjde, pedaler og klampers placering samt pedalarmens længde.
Saddelhøjde
Saddelhøjden bør være sådan, at når du sidder på cyklen med pedalen i bund, skal knæet være let bøjet. Det er vigtigt, at sadlen sidder lige, og så er det en smagssag, om den skal være i vatter eller vinkle lidt. Prøv dig frem og find ud af hvad der fungerer for dig.
Pedaler og klamper
Klamperne holder dine fødder i en låst vinkel i pedalerne. Det er vigtigt at denne vinkel er indstillet således, at den belaster knæet mindst muligt, og selv små justeringer kan gøre underværker.
Pedalarmens længde
En for kort eller for lang pedalarm kan ligeledes vinkle knæet forkert. Der findes mål for, hvor lang pedalarmen bør være i forhold til din højde.
For at sikre korrekt indstilling af cyklen kan det anbefales at få lavet et bikefit, hvor cyklen tilpasses din højde og størrelse. Det er desværre ikke helt billigt, men det er en god investering i din krop.
Du kører med for høj eller for lav kadence
Det er en klassisk fejl at køre med enten for tunge gear og lav kadence eller for lave gear og høj kadence. Det kræver meget muskelkraft at køre i tunge gear, og det er ikke optimalt, hvis kroppen ikke kan følge med. For mindst mulig belastning af dine knæ bør du træde med en kadence på omkring 80-90 omdrejninger pr. minut.