Hvis man åbner en diskussion om cykelsport, vil der ofte også hurtigt være folk der begynder at tale om doping. Dette hænger sammen med, at der gennem tiden er mange af de forskellige løbsvindere af f.eks. Tour de France, der har anvendt doping i jagten på sejren.

Dog er der sket meget i cykelsporten i gennem årene, og der er lavet mange foretag for at fjerne eller mindske brugen af ulovlige præstationsfremmende midler.

Hvordan er doping blevet brugt i cykelsporten?

En af de mest kendte dopingmetoder fra cykelsporten, som de fleste kender til, er epo, som er kort for erythropoietin. Dette er et hormon der faktisk forekommer naturligt i kroppen. Derfor bruges bloddoping til at højne niveauet af epo i kroppen.

Man kan faktisk også højne niveauet af epo naturlig, ved at lave højdetræning der er mindre ilt, hvorefter kroppen selv begynder at producere mere epo, som så påvirker kroppen til at danne flere røde blodlegemer.

Når man dyrker sport på et højt niveau, så vil man typisk kunne mærke efter noget tid, at ens muskler begynder at syre til. Dette sker når musklerne begynder at mangle ilt, hvilket er hvor bloddoping og epo kommer ind i billedet.

Grunden til bloddoping er blevet brugt er for at hæve antallet af røde blodlegemer, som hjælper med at binde ilt og transportere det rundt i kroppen, hvilket er det der giver den højere ydeevne.

Hvad har man gjort for at fjerne doping fra sporten og har det virket?

Fordi bloddoping er en af de metoder der har været meget brugt i cykelsporten, har man forsøgt at lave regler. der skal gøre det nemmere at opdage hvem der snyder. Man har blandt andet indført biologiske pas, der skal holde øje med rytternes blodniveauer. Dette foregår i form af regelmæssige blodprøver.

Bloddoping har også en lang række negative effekter på helbredet, som f.eks. øget risiko for blodpropper, da blodet bliver tykkere.

Cykelrytterne skal også redegøre for deres færden, de seneste 3 måneder før et professionelt cykelløb, som bliver opfulgt af inspektioner.

På grund af disse tiltag er cykelsporten nu en af de mest overvågede sportsgrene. Det er blevet meget sværere at snyde end det var tidligere. Dette gælder specielt for bloddoping, da man nemt kan måle niveauet af indholdet i blodet.

Dette betyder dog ikke at doping ikke længere finder sted, og specielt ved brug af eget blod kan det være svært at spore. Af denne grund kan man også blive smidt ud af løbet, hvis der er større variationer i blodets indhold.

Write A Comment